Det finns många olika varianter av bingo man kan spela. En säsongsbetonad sådan är julbingo. Jul är den högtid då släkten ofta samlas en gång per år. Varför inte liva upp stämningen lite genom att spela bingo med jultema tillsammans?

Börja med att skapa bingobrickorna. Istället för att skriva “BINGO” över rutorna kan du skriva “TOMTE”, “JULEN”, “PAKET” eller någonting annat juligt. Var kreativ. Tänk därefter ut nyckelord som har att göra med julen. Det kan till exempel handla om vädret, traditionen, julklappar eller någonting annat. Här får du några tips på nyckelord som du kan använda:

  • Snö
  • Tomten
  • Julskinka
  • Snögubbe
  • Julgranskulor
  • Glögg

Skriv in ett nyckelord i varje ruta på bingobrickorna. Du kan välja själv om du vill använda samma nyckelord på alla brickor, men inte i samma rutor då förstås, eller om du vill använda olika nyckelord för olika brickor. Om du har väldigt många nyckelord att välja mellan kan det sistnämnda vara ett bra alternativ, liksom om det är många spelare som ska delta. Spara de nyckelord du använder genom att skriva upp dem någonstans, så du kan ropa ut dem under spelets gång.

Dags för bingo

Dela sedan ut korten innan spelet börjar och se till så alla har gott om tid och inte känner sig stressade. Gå igenom vilka regler som gäller. Deltagarna får sedan kryssa av nyckelorden efter hand som de ropas ut. Om du vill använda samma brickor nästa år kan ni använda nötter, russin eller någonting annat att markera rutorna med istället för att kryssa över dem. Vinner gör den person som har lyckats markera hela sin bricka först, genom att hans/hennes nyckelord har ropats ut av utroparen. Det går också att bestämma att det räcker med att få en rad antingen horisontellt, lodrätt eller vertikalt för att utses till vinnare.